Roman

De gelijktijdigheid der dingen

Oktober 2021 door Singel Uitgeverijen

 

Op een barre winternacht steekt de jonge Syrische vluchteling Nizar per fiets de grens over tussen Rusland en Noorwegen. Uitgeput en beroofd van geld en documenten belandt hij in de zorgzame handen van een oude Duitse vrouw, Helena, die als Heimatvertriebene een teruggetrokken leven leidt aan de rafelrand van Europa.

Door de komst van Nizar breekt Helena’s eigen verdrongen levensgeschiedenis stukje bij beetje open en moet zij de keuzes die ze in haar leven maakte onder ogen zien. Frouke Arns vervlecht een oud en nieuw vluchtverhaal tot een verbeeldingsvolle mozaïekroman over vluchten en thuiskomen.

 

* Romandebuut met de meeslepende vertelkracht van iemand als Tessa de Loo en het historische decor en de levendigheid van een boek als Wolfstijd van Harald Jähner.

De gelijktijdigheid der dingen is een caleidoscopisch verhaal over oorlog en verdrijving, liefde, familiebanden en de genade van overgave.


Nominaties

* Longlist Libris Literatuur Prijs 2022

* Shortlist Hebban Debuutprijs 2022

* Shortlist Bronzen Uil 2022


Prijzen

* Lezersprijs Bronzen Uil 2022

 

Bestel hier

De gelijktijdigheid der dingen

In de media

De Reactor

Mooie bespreking door Fabian de Bont in de rubriek Signalement op De Reactor,  Vlaams-Nederlands platform voor literatuurkritiek. Voor het artikel klik hier.

De Reactor - Bespreking De gelijktijdigheid der dingen

Vier sterren in De Volkskrant!

Een jongen op de vlucht en een eenzame weduwe treffen elkaar in De gelijktijdigheid der dingen. Frouke Arns schetst twee mooie portretten, die de lezer zullen bijblijven.
Recensie in de Volkskrant, 6 augustus 2022

Artikel Frouke Arns De gelijktijdigheid der dingen Volkskrant

Radboud Magazine

Interview in de rubriek Boek, Zweet en Tranen, Radboud Magazine, juni 2022

De Gelderlander

Interview in alle edities van De Gelderlander, zaterdag 6 november 2021.

Boektrailer

Filmmaker Frank Kouws maakte de boektrailer voor de roman.